Lees het boek & schuif met een kleine groep bij aan de tafel van de auteur. Wandel samen door het boek en ontdek waar je tijdens het lezen aan voorbij liep, waarom een bepaalde passage je de rillingen gaf of hoe de auteur op het idee kwam om net dát boek te schrijven.

Welkom op een avond vol literatuur, hapjes en drankjes, met als gastvrouw Belgisch kampioen Poetry Slam Lisette Ma Neza.

 

Reserveren noodzakelijk (reservatie definitief na betaling via overschrijving)

02/245 32 90, Bibliotheek@schaarbeek.be

 

 

 

Dalilla Hermans is geboren in Rwanda en op haar tweede geadopteerd door haar Vlaamse ouders. In 2014 schreef ze een tekst over haar ervaringen met racisme in Vlaanderen, en sindsdien verdiept ze zich in het thema. Ze staat ook bekend als de meest gegoogelde BV van 2017, mede door haar deelname aan De Slimste Mens Ter Wereld waar ze tot in de finale is geraakt.  Dalilla heeft er een missie van gemaakt polarisatie te overstijgen en terug op zoek te gaan naar dialoog tussen mensen, ongeacht hun origine.

 

Brief aan Cooper en de wereld is een autobiografisch verhaal dat start bij haar eerste jaren in Rwanda maar zich al snel verplaatst naar België. Dalilla Hermans groeide op in een klein dorpje in de Kempen, waar ze een van de eersten met een andere huidskleur was. Dat bracht nogal wat uitdagingen met zich mee: Dalilla werd betutteld door zogenaamd progressieve Vlamingen en uitgespuwd door racistische Vlamingen. Maar ze was ook geliefd en werd gewaardeerd door veel meer anderen. 'Brief aan Cooper en de wereld' is een doodeerlijke zoektocht naar de lessen die ze haar opgroeiende zoon móét meegeven, als persoon met een kleurtje in dit deel van de wereld. Een autobiografisch verhaal met een scherp maatschappijkritisch randje waarin er ook gelachen mag worden.

 

 

Peter Verhelst is een dichter, romancier en regisseur, die in 1987 debuteerde met de dichtbundel Obsidiaan. Sinds 2006 is Peter Verhelst als regisseur en schrijver verbonden aan het theaterhuis NTGent. Hij is vooral bekend voor zijn volwassen romans en poëzie, maar schreef ook verscheidene jeugdboeken. Zijn werk is in veertien talen vertaald en werd meermaals bekroond met literaire prijzen.

 

In april 2018 verscheen zijn roman Voor het vergeten, die hij schreef na het onverwachte verlies van zijn moeder. Toch is Voor het vergeten geen moederboek, en ook geen boek over de dood, maar een hartstochtelijke ode aan ons hakkelende, tastende verzet tegen betekenisloosheid en verdriet. Verhelst probeert met handen en voeten iets vitaals te scheppen. Iets wat we ons blijvend kunnen herinneren. Om eindelijk te kunnen vergeten. Tegelijk opent Verhelst op volstrekt originele wijze nieuwe werelden waarin edelherten, vissen, kunstwerken, witte katten en Japanse tuinen huizen.


Margot Vanderstraeten is  schrijfster en journaliste. In 2009 kreeg ze een column op de voorpagina van dagblad De Morgen, in een beurtrol  met Hugo Camps. Als journaliste genoot ze respect en faam voor haar diepte-interviews en opiniestukken. Sinds 2002 publiceerde ze een 8-tal boeken, vooral romans, maar ook interviewbundels zoals ‘Schrijvers gaan niet dood’ dat werd uitgegeven met foto’s van Stephan Vanfleteren.

 

Met haar non-fictie roman Mazzel tov won ze verschillende prijzen en de krant De Standaard koos Mazzel tov als het beste non-fictieboek van 2017. 'Mazzel tov' biedt een indringend, uniek inkijkje in de onbekende wereld van een gesloten orthodox-joods gezin in Antwerpen. Zes jaar lang begeleidt auteur Margot Vanderstraeten de kinderen van de familie Schneider bij hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov krijgt ze geleidelijk aan toegang tot hun wereld. Gaandeweg winnen - aan beide zijden - respect, nieuwsgierigheid en humor het van verontwaardiging en verwerping. Als de kinderen afgestudeerd zijn zal Vanderstraeten ze jaren later in Israël en New York opzoeken.

 

 

Peter Zantingh is schrijver en journalist. Eerder schreef Peter Zantingh de romans Een uur en achttien minuten (2011, o.a. genomineerd voor de Dioraphteprijs), De eerste maandag van de maand (2014) en We vergaten te voetballen (2016). Daarnaast is hij plaatsvervangende chef van de zaterdagkrant van NRC Handelsblad.

 

Zijn laatste roman, Na Mattias, stelt de vraag naar wat je omgeving van je maakt na je dood. Mattias sterft zeer jong en laat veel vragen achter voor de achterblijvers. Sommigen hadden hem lief, anderen kenden hem niet eens, maar allemaal worden ze gestuurd door de wendingen van een wereld in verwarring. Langzaam wordt duidelijk wie Mattias was en welk noodlot hem trof. En met welke spoken zijn achterblijvers worstelen. Na Mattias is een voetafdruk van een vroege dood. Het boek is aangrijpend, maar ook onverwachts hoopvol.

 

 

Lisette Ma Neza is dichteres en performer, slam-poet kortweg. Doorheen haar poëzie creëert ze voor zichzelf een eigen identiteit, maar duikt ze tegelijk recht de wereld en haar publiek in. Ze wil dat publiek raken, op een rechtstreekse manier. Dat ze hiertoe in staat is bewees ze onder andere op het Europees kampioenschap Poetry Slam 2017, waar ze zilver behaalde. Eerder werd ze al Belgisch kampioen.

 

Dit is een initiatief van de Schepen voor Nederlandse Cultuur - Met dank aan het Vlaams Fonds voor de Letteren en Bib Sésame